Na viacerých školách v Prešovskom kraji sú chrípkové prázdniny

12.11.2009 Prešov

V štyroch okresoch Prešovského kraja museli kvôli zvýšenej chorobnosti zrušiť vyučovanie na viacerých stredných, základných a materských školách.
V okresoch Prešov a Sabinov sa neučí na deviatich základných a materských školách, jednej strednej škole a mimo prevádzky sú aj detské jasle v Prešove. Uviedla to dnes pre TASR epidemiologička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prešove Slávka Zakuťanská. Podľa vyjadrenia Viery Michališinovej zo svidníckeho RÚVZ, v okrese Svidník je zatvorených 18 a v okrese Stropkov deväť škôl a školských zariadení.
\"Vývoj chrípkových ochorení je v podstate podobný ako minulý rok. Musíme si uvedomiť, že sme v sezóne, ktorá začína v októbri, takže určite tie ochorenia budú časom narastať, \" povedala Zakuťanská. Konštatovala, že v uplynulom 45. kalendárnom týždni mali od lekárov nahlásených 9798 akútnych respiračných a chrípkových ochorení v celom Prešovskom kraji, pričom najpočetnejšiu skupinu pacientov tvoria deti do sedem rokov. Presné štatistiky za tento týždeň budú známe v piatok predpoludním.
Epidemiologička pripomenula, že najúčinnejšou obranou je očkovanie proti sezónnej chrípke a momentálne je najlepšie obdobie na toto preventívne opatrenie. Okrem toho je potrebné, aby sa ľudia chránili aj dôsledným dodržiavaním hygienických návykov. V prípade, že ľudia ochorejú, mali by zostať v domácej liečbe a určite by sa nemali zdržiavať na miestach, kde sa nachádza väčší počet osôb.
Tak ako po iné roky sa tieto ochorenia najviac šíria v školských zariadeniach. Jednou zo základných škôl, ktoré museli zrušiť vyučovanie, je aj ZŠ na ul. Matice slovenskej v Prešove. \"V priebehu tohto týždňa sme zaznamenali chorobnosť žiakov na úrovni 35 percent. Preto sme reagovali na usmernenie hygienikov a Krajského školského úradu a vyhlásili sme chrípkové prázdniny, \" uviedla riaditeľka ZŠ Renáta Borščová.
V tejto súvislosti už pracovníci RÚVZ v Prešove na všetky školy v okresoch Prešov a Sabinov rozposlali informačné letáky a od piatka tohto týždňa naplánovali aj sériu stretnutí s riaditeľmi ZŠ a školských zariadení, kde ich budú informovať o vývoji chorobnosti a poskytnú im príslušné metodické usmernenie.
 

Vyberte región